Pivovar Steiger

540 LET PIVOVARU STEIGER

Jsme první slovenský pivovar založen v roce 1473. neuvěřitelný je i fakt,
že od této doby se vaří pivo v našem pivovaru téměř nepřetržitě dodnes. Tuto výjimečnost vnímáme jako obrovský závazek nejen k našim předkům a
k regionu, ale i pro budoucí generace a pro celé Slovensko. I proto jsme přímo předurčen být nositelem dodržování klasických pivovarnických postupů vaření piva a používání pouze základních pivovarnických surovin. Máme přitom na paměti, že pivo vaříme pro lidi, kteří dokáží ocenit dobré, klasické pivo a neřídí se módním vlivům a mohutnými reklamami. Při získávání příznivců pro naše pivo záleží jen na tom, jak pivo navaříme a jak ho zákazníkovi představíme. Podpůrné marketingové aktivity na značku Steiger nabízejí "obyčejnou" pravdu o našem pivu.

 

Výroba piva Steiger

VODA, SLAD A CHMEL Tyto tři přísady jsou základem pro vynikající pivo Steiger. Při vaření piva používáme průzračnou vodu ze Štiavnických vrchů, kvalitní slovenský a moravský slad a tu pravou nahořklou chuť zabezbečuje chmel ze žatecké a Tršické oblasti.

VAŘENÍ A CHLAZENÍ Srdcem každého pivovaru je varna. Rozemletý slad se smíchá
s teplou vodou a po krátkém odpočinku se jedna třetina ohřeje nejprve na 63 ° C,
po krátkém odpočinku na 73 ° C a pak na 100 ° C. Tím docílíme to, že pomocí enzymů vzniklých při klíčení ječmene se rozpustí sladový škrob a přemění se na směs jednodušších cukrů, rozpuštěných ve vodě. Sladkou tekutinu oddělíme od slupek zrn, přidáme do ní chmel a povaříme. Varem se z chmele uvolní hořké látky a zároveň se odpaří přebytečná voda tak, abychom získali roztok s obsahem extraktu 8%, 10%, 11% tm. nebo 12%. Tím si připravíme tzv.. mladinu, základ pro výrobu 8%, 10%, 11% tm. nebo 12% piv. Pokud chceme vyrobit tmavé pivo, kromě plzeňského sladu použijeme i bavorský, karamelový a barevný (pražený) slad. Po uvaření, které trvá cca 10 hodin, roztok zchladíme na cca 6-7 ° C a přidáme do něj pivovarské kvasnice

Kvašení Při kvasném procesu kvasnice mění část cukru na alkohol a oxid uhličitý. Tento proces probíhá v klasicky otevřených kádích - spilkách. Po 10 až 12 dnech se asi tři čtvrtiny cukrů promění a získáme tzv.. mladé pivo.

SUDOVÁNÍ - Mladé pivo se přečerpá do uzavřených tlakových nádob - tanků, umístěných ve sklepích, kde ještě dozrává cca 40 - 60 dní podle stupňovitosti piva - proces sudovanie. Během tohoto procesu, při teplotě jen 0-2 ° C kvasnice do piva uvolní oxid uhličitý, pivo se nasytí, nabere rezkosť a pěnivost, vyrovnají se chuťové vlastnosti. Takové pivo je ještě poměrně kalné od rozptýlených kvasnic a jiných koloidních částeček.

FILTRACE A PLNĚNÍ Filtrací odstraníme z piva všechny kalící látky a můžeme ho plnit do lahví nebo do kegov. Mikrobiální čistotu zajišťujeme pasterizáciou.Ak je požadavek zákazníků na pivo s trvanlivostí více než 4 měsíce, musíme pivo upravit. Speciálními filtračními postupy odstraníme z piva i část neviditelných Koloidně rozptýlených částic, které by se po delším čase mohly zreagovat a vytvářet zákaly a sedimenty. Takto upravené piva vydrží i rok, jsou však ochuzeny o část bílkovin a chuťově působí prázdnější dojmem. Je proto výhodnější požadovat od pivovaru pivo s kratší trvanlivostí, nedělat si zbytečné zásoby a čepovat čerstvé piva, které budou zákazníkům chutnat a ke kvalitnímu pivu se budou neustále vracet.

PŘEPRAVA Při jakékoliv manipulaci s pivními obaly láhev, sud, plechovka, je třeba si uvědomit, že jde o nádobu ve které je tlak, nebo tlak vzniká prudkým manipulováním. Nešetrná manipulace, házení a chrastění s obalem může způsobit jeho násilné otevření a neprospívá ani kvalitě piva, které se dá použít až po jeho ustálení. Ještě důležitější je dodržení teplotních podmínek a nevystavují piva přímému slunečnímu záření nebo mrazu.

 

Ocenění pivovaru Steiger

Pivní korunka 2014
ČISTĚ PŘÍRODNÍ ZLATO2

Slovensko zná své nejlepší piva. Symbolické korunky si odnesli ze slavnostní pivní korunovace, která završila již osmý ročník prestižní degustační soutěže Slovenská pivní korunka. Jedinečná pivní soutěž, jejíž kvalitu soutěžících vzorků hodnotí profesionální posuzovatelé a nezávislí odborníci, přilákala dosud nejvyšší počet přihlášených pivovarů.

Do České pivní korunky se v tomto roce přihlásil rekordní počet 17 pivovarů z celého Slovenska, které se rozhodly dát si kvalitu svého piva posoudit profesionálním pivním expertům z řad sládků a odborníkům na kvalitu. Ti hodnotili celkem 84 vzorků piva, z nichž 37 pocházelo ze tří velkých a malých samostatných pivovarů a 47 vzorků piv pocházelo ze 14 malých pivovarů restauračního typu. Porotci se v anonymním testu soustředili na hodnocení takových vlastností jako jsou barva, čirost, čili průzračnost, pěnivost, tedy zejména výška a stabilita pěny, intenzita vůně a chuti, celková lahodnost, vyvážená hořkost či míra řízem.

Záštitu nad akcí opět převzal Ľubomír Jahnátek, ministr zemědělství a rozvoje venkova České republiky, který událost podpořil svou osobní účastí.
SKVĚLÉ VÝSLEDKY

Pro pivovar Steiger byla letošní Korunka opravdu velmi úspěšná. V královské kategorii světlých piv do 12% získalo pivo STEIGER 12% zlaté ocenění. Stalo se tak nejlepším pivem na Slovensku ve své kategorii.
Mezi "dvanáctka" jsme obsadili i druhé místo zásluhou světlého ležáku Sitňan 12%. Podařilo se nám tak v této velmi silné kategorii získat první dvě místa.
Stříbro získala i vlajková loď našeho pivovaru-světlé pivo STEIGER 10%. Potvrdilo tak svou kvalitu
pokud zlatu z minulého roku přidává i letošní stříbro.